dijous, 17 d’octubre del 2024

la blanor ovina

Resguardades en una espaiosa tanca envoltada de paret seca, el perill que podeu témer no és la del llop assilvestrat albirat al Principat, en tot cas el d'un ca descontrolat fugit d'algun lloc de l'entorn amb ganes de cacera o, la de més indefensió, la del ramader que decideix dia i hora per dur-vos a l'escorxador.

 

 

dimecres, 16 d’octubre del 2024

"funcions de relació": les funcions biològiques que posen en combinació uns éssers amb uns altres.

Depenent de la relació establerta, aquesta pot penjar d'un fil o durar tota la vida. Si el fil es trenqués, per una temprada estaria garantida la sensació de solitud, però, si no es romp, pot donar-se la paradoxa que de tant en tant passi el mateix.

 

dimarts, 15 d’octubre del 2024

a una senda de llambordes

És aquell curt senderó representatiu d'un llarg passat que et fa pensar en les andròmines, sentimentals vestigis dels records que, dins de casa, t'entestes a conservar.

 

dilluns, 14 d’octubre del 2024

"haver-hi forn": estar el forn en disposició de poder coure

Quan tothom sap què vol dir l'obsolescència programada en maquinàries o productes de fabricació en sèrie, sorgeix la paradoxal lògica de veure que algunes obsolescències, només el progrés és l'encarregat de fer-les.

 

 

dijous, 10 d’octubre del 2024

anas platyrhynchos

A causa del llatinisme impronunciable del teu nom, possiblement se't coneix per ànec coll-blau o coll-verd, a condició que siguis un mascle adult en època activa d'aparellament, ja que en període d'abstenció sexual o de joventut, tu sabràs per quina raó adoptes el plomatge color bru que tot l'any la femella lluu, la qual cosa pot fer pensar que, el transvestisme també forma part de l'herència genètica, o no, de l'Anas platyrhynchos.

 

 

dimecres, 9 d’octubre del 2024

el punt d'honor

Tal vegada l'aparició de finestres fetes amb un material resistent a la corrosió com és l'alumini resolgui maldecaps de neteja i manutenció. Malgrat tot, com que a la seva dilatada vida, més tard que d'hora li arribarà un final, ni de nou ni de bell nou ni decadent, mai podrà comparar-se ni amb l'estètica de la fusta ni amb la del seu digne embelliment.

 

 

dimarts, 8 d’octubre del 2024

fer saber

La data de l'obtenció de la foto que és del 26-6-13 ens fa saber que ja ha passat la segona dècada o període de deu anys del segle XXI, data que al mateix tems, ens fa saber que ve de lluny l'oferta del lloguer de minses i en ocasions insalubres habitacles fixos o movibles tipus caravana o tenda de campanya, que fan saber estan per abastir el problema d'allotjament de qui ve a fer la temporada, sense cap o poques opcions perquè les persones que les utilitzin tinguin la possibilitat de fer saber l'indignant usurer, mercat de lloguer.

 

 

dilluns, 7 d’octubre del 2024

cabòria generacional

Sovint, quan caminava per algun carrer del poble, mig enfeinada mig enderiada, pensava en la gent jove que, com ara ella, irremeiablement s'anirà tornant vella.

Tot això i més li passa pel cap perquè recorda que de jove, trescant pels mateixos carrers mai li va passar pel magí pensar que s'anava envellint.

 

 

dijous, 3 d’octubre del 2024

el picassià colom blanc

Si de debò la presència un colom blanc tingués la força de carregar la consciència humana capaç d’aturar les guerres del planeta Terra, aquest del filat elèctric li faltarien dècimes de segon perquè, un míssil, com a mínim, el desplomés del tot.

 

dimecres, 2 d’octubre del 2024

“saber tots els racons”: conèixer bé una casa, un terreny, i fig., una organització

Tal vegada en un principi serien fortes i gruixudes lianes vegetals les que, per seguretat, des dels troglodites s'emprarien a l'hora de navegar pels mars i grans rius i així en tot temps evolucionant fins ara que s'empren consistents primes o grosses cordes, però, en tot cas, tant els nautes antics com els moderns de segur que, de la nau, a cegues coneixerien el racó de l'ordenada cordada destinat a garantir la seguretat en les maniobres del vaixell.

 

 

dimarts, 1 d’octubre del 2024

"tot temps" o "tots temps": sempre, sense cessar

És la mena d'instint innat més destructiu que conservador de la condició humana que sovint irrompen paratges exteriors. En aquell indret costaner, només quedava la petita ruïna d'allò que en un temps devia ser refugi o amagatall de pescadors i contraban, continuïtat simbòlica, era rere era, d'ancestrals costums de la supervivència humana.