dijous, 29 d’agost del 2024

cercar, pitjar, trobar

Tot i agradar per un igual, hi ha persones que tenen força coneixença dels cavalls, n'hi ha que en tenen una mica i hi ha qui gens ni mica, però, gràcies als avenços tecnològics, fent una ràpida corredissa de dits damunt del teclat de l'ordinador apareixerà a la pantalla no un sinó uns quants enllaços com aquest, relatius a característiques dels equins on entre altra informació diu que en qüestió nutritiva (si té la sort de tenir-ne a prop), pot estar-se 18 hores pasturant pels prats.

 

dimecres, 28 d’agost del 2024

caduquejar

La fredor del terra de granit realçava la sensació de tebior de fulles en avançada fase caducant.

 

dimarts, 27 d’agost del 2024

“a poc a poc” o “de poc en poc”: gradualment, seguint per tal camí o de tal manera.

I és així com, a poc a poc, aquell boer del bestiar o cobertís d’estris del camp només li va quedar suportar, amb dignitat, el desús a què el condemnà un canvi generacional de guanyar-se la vida, tot esperant la malura de l’enderroc o la guaridora restauració.

 

dilluns, 26 d’agost del 2024

la importància ètica del "menys és més"

Del desmesurat luxe i tecnologia avançada dels velers que competeixen en la Copa Amèrica d’enguany, motiu que fa bullir el Port de Barcelona de glamur i Golden Visa a dojo, és saludable recordar la frase minimalista del “menys és més”, si desitgem un món sostenible i, alhora, just en la distribució de riqueses.

 

 

dijous, 22 d’agost del 2024

a cavall entre juny i setembre

De Sant Joan a Ciutadella (24 de juny) a la Mare de Déu de Gràcia a Maó (6 de setembre) teniu assegurada la feina en totes les festes patronals de Menorca.

Genets amb burgesa elegant indumentària de quan la noblesa remenava les cireres socials, us faran fer bots als Jaleos i corregudes medievals, la mena d'exhibicionisme de destresa del qui duu les regnes, aquesta mena de corretges que per obligada obediència de moviments, us foten dins la boca.

Hi ha persones que, embogides per la saragata (algunes ben hidratades de ginebra) com més gaudeixen és veient-vos treballar de valent aquests dos mesos i escaig, però em consta que cada vegada en som més les que de totes totes, preferim veure-us plàcidament passar el dia, lliures de cotilles de flagell, deambulant plàcidament damunt la verdor de qualsevol tanca reservada al pasturatge.

 

 

 

dimecres, 21 d’agost del 2024

de cap mariner i de lligam mental

En cas de necessitat emocional, quantes vegades no voldríem  poder anar a aquell racó cerebral on se suposa trobaríem, ordenadament penjats, els mentals lligams creats.

 

dimarts, 20 d’agost del 2024

"fer-s'hi bolets, a un lloc": ser molt brut

Segons la dita dels bolets, quan una desmesurada concentració de boies ens els recorden, gairebé, gràcies al refrany tenim aclarida la sensació de rebuig perquè, fer-s'hi boies, a un lloc pot significar la brutor.

 

diumenge, 18 d’agost del 2024

"donar, o no donar, el braç a tòrcer": deixar-se o no deixar-se convèncer

Una de les coses que deu tenir fer-se monja de clausura és deixar passar la vida rere textos convincents d'estar del cantó de la bondat, o bé, en la convicció que tota bondat és una farsa, deixar-la passar sabent que la maldat, fins i tot habita dins les quatre parets del convent.

 

dimecres, 14 d’agost del 2024

quan la col·locació de quatre lletres vol dir molt

Un sonorament visual silent vell grafit, fa memòria dels nostrats "mai més", "on hem anat a parar" "ja ens n'hem afartat" "ja n'hi ha prou"..., malgrat tot expressions tantes vegades dites com poques vegades complides.

 

 

dimarts, 13 d’agost del 2024

"aturar-se amb una cosa": donar-li molta importància

Segons com, donant importància al contingut d'un enquadrament fotogràfic, s'està forjant el que Henri Cartier-Bresson deia que era la fotografia, aturar el temps en una imatge.

 

 

dilluns, 12 d’agost del 2024

el veto

La subtilesa, ni que sigui rovellada d'un filferro d'arç impedint el pas, o avisa d'un perill o, senzillament, dona fe d'una de les mil maneres d'exercir la repressió.

 

dimecres, 7 d’agost del 2024

praemonitorium musivum

Pel camí de Torelló de Sant Climent, trobem una basílica paleocristiana ben conservada, coneguda com la Basílica des Fornàs de Torelló.

Paradoxalment, el dibuix laberíntic del mosaic que fa de sòl, sembla una premonició del que avui en dia són els camins de paret seca observats des de l'aire, un enorme laberint que quan t'endinses per primera vegada per un d'ells, si no és pels indicadors de llocs o els orientatius del nom canviant del sender, et faries un embolic per tornar al lloc d'entrada.

 

dimarts, 6 d’agost del 2024

la monomania

Dia i nit, la paranoia que pateix el personatge del xistós conte de Pere Calders, La Invasió Subtil, cada vegada més s'apodera de la ciutadania que habita llocs declaradament turístics.

Tothom tem, sofreix i amoïna la subtil allau turística i més quan clarament veu que el turista de creuer de curta estada, més penques que el de llarga dels hotels, impunement, deixant només quatre perduts euros els pocs que baixin del creuer, la resta de tripulants i tripulació, descaradament, com aquell que se'n fot de tot, en un vist i no vist, només deixen fems i deixalles acaparant, això sí, litres i litres d'aigua potable.

Són l'enemic, aviat ens ho prendran tot, fins la vida, no tindrem temps d'escapolir-nos.

 

dilluns, 5 d’agost del 2024

“estar molt esclau”: estar molt subjecte a qualcú, a qualque ofici, càrrec, feina feixuga o absorbent

 

Com que desconec si en l'època talaiòtica, a ses illes Balears existí el concepte del voluntariat, tot fa pensar que, com en l'Egipte dels faraons, l'alta jerarquia social també utilitzaria l'esclavisme per dur a terme la construcció dels monuments talaiòtics, alguns desapareguts i altres, sobretot a Menorca, encara dempeus i ben conservats ni que sigui gràcies a l'interès turístic.

 


dijous, 1 d’agost del 2024

d’una expectació tafanera

Damunt del rocam del penya-segat, camuflat pels tons del banyat i ordenat plomatge, sembles sentir més curiositat que inquietud en observar tot allò que es mou o succeeix pel teu entorn.