dimarts, 30 de juliol del 2024

els tan sols desvinculats de l'astre

Tan sols és un mesurador d’alçada d’onades eixut per la mancança d’elles; tan sols és un tros de mar que l’horitzó atura; tan sols és un tros de cel vermellós per la pols sahariana en suspensió, però també, invisible, tan sols és l’estupor per la sensació de calor intensa les 24 hores dels dies d’una onada de calor que causa l’escalfament del planeta.

 

“el ojo que ves no es - ojo porque tú lo veas; - es ojo porque te ve”

Amb els tres versos de l'encapçalament, Antonio Machado ens engalta que també, ni que sigui a través d’art reflectit en l’ombra, podem donar gràcies de la nostra existència.

 

 

diumenge, 28 de juliol del 2024

d'un fet indefugible

Sempre t'acostumaràs (o no) a la comercialització dels paisatges costencs de ses illes Balears.

 

 

dimarts, 23 de juliol del 2024

"cada campana fa el seu so": ho diuen per indicar diversitat de parers, que les opinions estan molt dividides

A vegades qui fa de cap de qualsevol estament establert, familiar, laboral, polític, eclesiàstic, militar..., acostuma a col·locar a l'entrada del lloc social aquella -ni que sigui petita- campaneta avisant de l'únic so permès dins l'estança comunitària.

 

dilluns, 22 de juliol del 2024

la rigidesa, l’afluixament

Quan el vent adquireix una notable força, la vertical rigidesa de la solitària mena d'orobanque silvestre, balancejant-se, fa saber que la millor combinació perquè tot rutlli harmoniosament, acostuma a ser la de la flexible rigidesa.

 

 

dijous, 18 de juliol del 2024

turdus philomecos


Asseguraria que el teu pigat plomatge del pit delata que ets un tord blanc o  tord comú és a dir, parlant en plata, un de la família del pompós nom de l'encapçalament i, com tots els de la teva espècie, sempre estàs a l'aguait del que passa pels voltants, això sí, amb mirada xamosa, descarada i, l'aparença múrria deguda a l'afilat i més aviat llarg bec que, genèticament, també t'ha tocat tenir. La teva presència sempre és un regal i més, quan tens la paciència de deixar-te fotografiar.

dimecres, 17 de juliol del 2024

“gaire gaire”: fórmula d'afirmació intensiva d'una cosa que encara ha de succeir o que pot succeir

Gaire cosa més que estar molt a prop, gairebé acoblats, s'asseuran, prendran un cafè, una copa, una beguda refrescant i xerraran de l'enèsim feixuc (per calorós) estiu.

Gaire cosa més podrien fer que consumir alguna cosa més original i para de comptar, perquè gairebé en qüestions de xerrameques tot, absolutament tot, durant segles ja està parlat, comentat i, fins i tot, gairebé pensat.

 

dilluns, 15 de juliol del 2024

d'ullada i percepció

Damunt la discreta porta d'accés a la casa, enramant-se, apareix l'indiscret encant d'un florit pati d'entrada.

 

diumenge, 14 de juliol del 2024

"no fer ombra a sa terra": estar molt magre, escanyolit

Tot i el potencial medi per desplaçar-se sobre rodes, les bicicletes són considerades com la filigrana més escanyolida dels vehicles de transport i, com que, així i tot, segons la posició del sol, l'ombra d'una d'elles projectada és de tal clarivident intensitat que, contradient la dita, fa pensar que allò que no fa ombra a terra no és per estar magre o escanyolit, només és que, segurament, ja està en la dimensió del no-res.

 

dijous, 11 de juliol del 2024

“córrer la cortina”: amagar alguna cosa, guardar silenci sobre d'ella

No passis pena, tu pots continuar amagant tot el que vulguis sense dir ni piu perquè, tenint el pas assegurat per sota la cortina, no tens cap necessitat d'obrir-la amb el perill de què se sàpiga tot.

 

dimecres, 10 de juliol del 2024

hi havia una vegada…

Remembrant aquells contes de fades i cases encantades enmig del bosc, encara que només fos per contemplar-la en la distància, voldries poder comprar la singular casa de la imatge.

 

 

dimarts, 9 de juliol del 2024

d'esperes i circumstàncies

Les persones sempre estem a l'espera, però unes amb més intensitat que altres quan han de fer front a l'espera de fugir de conflictes bèl·lics o de la fam, d'aconseguir papers de residència, d'un lloc de feina digne, d'una clientela sobretot de temporada, de notícies o informacions via telèfon mòbil..., elles i nosaltres dins els nostrats casos particulars, atrapats en la confusa vida igual que Vladimir i Estragon, atrapats en la comèdia de l'absurd Tot esperant Godot.

 

 

dilluns, 8 de juliol del 2024

“saber quin pa hi donen”: tenir experiència de les dificultats o tribulacions que s'han passat o s'han de passar

No hi ha res com el clàssic petit i artesà forn de barri, aquell que amb un assortit de quatre o cinc formes i grandària i dos o tres variants d'ingredients en la composició dels pans a la venda, et permet fruir d'un excel·lent producte nutritiu fins i tot capaç, mentre el consumeixes, de fer-te oblidar el reguitzell de bones o males experiències del passat o del futur.

 

 

dimecres, 3 de juliol del 2024

la dormició


D'un any per altra, arribades les primeres calorades que ens fan témer les pitjors, tu, no canvies de costums; rere els porticons col·locats en pont i la reixa dissuasiva perquè no fotis el camp cap al carrer i damunt la casolana amplària de l'ampit finestral, passes llargues hores del dia dormint com un tronc que, en el teu cas, si traduïm de la dita castellana, seria dormint a pota solta.

d’estreteses

És un d'aquells carrers estrets de parets escrostonades, imatge del passat, del present i del futur refermant les possibles estretors de la gent que habitava, habita i habitarà les seves cases, però sempre, en tots temps, amb dignitat de classe.

 

dimarts, 2 de juliol del 2024

es evident


És evident que hi ha suïcidis que colpegen més que d'altres com els de les introvertides germanes del carrer Navas de Tolosa, la Núria i la de nom desconegut.

És evident que, en els casos de desnonament quan no pots, no saps o fins i tot la manifestació solidària és obstaculitzada per estrictes lleis de la propietat privada, si més no, mentre dura el conflicte, fan que pateixis per la dissort dels qui fan fora de la llar.

És evident, però que en el cas del suïcidi de les dues introvertides germanes del barri de Sant Andreu, la Núria i la de nom desconegut, llançant-se pel cel obert des del sobreàtic de l'edifici on feia cinquanta anys que hi vivien, segons sensibilitats més o menys acusades, aquell patiment passatger pot passar a ser aquell remordiment sense fi.