divendres, 7 d’agost del 2020

flor de nit, selva de dia


Moixeta, d'ençà que tens ús de raó, durant els feixucs estius sempre ocupes aquest espai com a mini selva tropical guaridora d'asfixiants calorades; puntualment cada juny, la planta renovada i vitalitzada va creixent expandint-se, fins ben bé l'arribada de l'hivern, jugant obrint i tancant flors a la nit i per al dia.
NOTA: Segons l’herbari virtual: Família: NYCTAGINACEAE
Gènere: Mirabilis

Nom comú català: Flor de nit. Llampedro. Meravella de nit. Mirabajà.

Nom comú castellà: Bella de noche. Dondiego. Dondiego de noche. Falsa jalapa. Maravilla de noche. Maravilla del Perú. Periquitos. Sanpedros.

2 comentaris:

  1. Planta salvatge que em recorda s´avia i que sortosament ha arribat a esser ben grossa a n´es pati des papà.

    ResponElimina
  2. És increïble la força de renovació d'aquesta planta, cada any quan comença a pansir-se -novembre, desembre- la tallo arran del terra i per febrer març inicia el creixement expandint brancam i fulles i flors fins a arribar ben bé a la punta del meu nas.
    La meva "yaya" paterna originària de Múrcia, l'anomenava "donpedros", i per jugar, ens va ensenyar a fer vi i oli, triturant les flors vermelles o grogues barrejades amb aigua que després veníem al taulell de la botiga de joguet. Ai!, les àvies, mentre els visquin netes i nets, sempre vives.

    ResponElimina