dimecres, 13 de novembre del 2013

l'esmolet

Tisores, navalles, ganivets i tota mena d'einam de tall de fusters, sabaters, carnissers peixaters..., en un tres i no res recuperaven de nou l'afilat tall desgastat gràcies a la presència de l'esmolet i el seu carret mòbil amb la rodona mola d'afilar que girava premen, cap amunt i cap avall, l'articulat llistó de fusta que feia de pedal.

L'afilador, l'home que pels carrers anunciava la seva arribada sonant el bufacanyes (petita flauta andina de tubs), ja gairebé enlloc se l'escolta, i si algun ha sobreviscut al canvi dels temps, ja es desplaça amb una furgoneta als llocs on el reclamen, normalment polígons industrials on tallers i superfícies comercials tal vegada hagin de menester esmolar eines de tall, amb la qual cosa ara també, criatures i badocs hem perdut l'ocasió de veure'l feinejar pels carrers escoltant el so característic del metall en contacte amb el moviment rotatiu de la mola d'on efímeres guspires de foc festivament s'enlairaven i desapareixien en un instant.

1 comentari:

  1. Per casa , de petit, en pasava un amb una moto .Posant una coretja al motor feia girar lamola .Tenia una especie de xiulet amb un so caracteristic per a saber que pasava. Ara m´has fet recordar que he de dur el guinavet a esmolar , ja fa falta per lacuina i qui sap si per qualque cosa més , d´aqui en endavant.

    ResponElimina