dijous, 5 d’octubre del 2017

constitucions espanyoles, 9 des de “La Pepa” del 1812 a “La Florida” (fermentada) del 1978

En aquests últims anys del segle XXI entre Catalunya i Espanya, veus del govern central no paren de dir que poques o cap qüestió s'ha de discutir, que s'aparti del text constitucional redactat i pactat entre representants dels partits polítics emergents en les eleccions de 1977. Avui, amb l'esclat territorial de "la revolta dels somriures i els clavells del poble català" per assolir la independència, les veus contràries al debat profund i conciliador cercador de l'arrel del problema, diuen, espantats per a on s'ha arribat, que s'han de recuperar marcs legals de diàleg.
Certament que això és i serà així perquè al cap i a la fi, la condició de persona, sempre prevaldrà, però la defensa aferrissada d'una part del problema de mantenir aquest enquadrament legal ("la florida" Constitució espanyola del 78) sense canviar-ne una coma, amb la mala peça al teler que conté des del primer dia, difícil serà arribar a democràtics acords perquè, el totalitarisme d'uns i altres, sense la presència conciliadora d'expertes de procedència exterior fent de mediadors, ha fet que ens trobem on ara estem, amb una de les parts tossudament i pacíficament alçada la ciutadania, davant l'altra cada vegada més contundent mena de búnquer de l' Estado español y sus muchachos"
Els tossuts, organitzant manifestacions, concentracions o cassolades participant, des del primer dia, dels més menuts fins als besavis de la família quan no hi ha amenaces intimidadores, i quan hi són, els més vulnerables queden esperant a casa la tornada dels seus mansuets valents.
Els del búnquer, també surten al carrer però potser conscients acostumats a substituir una suau tossuderia per una mala llet, de grups familiars al complet no se'n veu cap ni un. També innovadors en les formes, es fan notar actuant d'amagat a la nit, estoquejant pneumàtics de cotxes igual que maten toros a les places de braus. A Verges se n'han trobat 120; a Medinyà, 16; a Sarrià, 13 i a Girona -a la zona de la Devesa i l'Auditori- se n'han localitzat 13 més,
Algun senil del búnquer, tot veient l'exemplar reacció dels bombers de tot el territori català treballant als llocs on podien acudir preservant a la població de possibles allaus d'hòsties, àvid de donar-los feina més professional i potser imaginant la ciutadania com els encenalls sortits del seu ribot, fa de piròman llençant flamejants míssils a través dels mitjans de comunicació: Alfonso Guerra (PSOE) recomana enviar l'exèrcit a Catalunya "No es pot negociar amb els colpistes, cal actuar contra ells", diu Segons ell, l'únic defecte de Rajoy és que no sap prendre decisions, i pel que fa a Felip VI, afirma que el seu discurs va ser "impecable".
I de foc també va la cosa quan els de L'Audiència Nacional, citant a declarar Trapero, Sànchez i Cuixart per un presumpte delicte de sedició, semblen que tanmateix ja tinguin la pira a punt i ben a punt.
Mentrestant, a Brussel•les en una Eurocambra desoladorament més que mig buida, L'Eurocambra reclama diàleg a Rajoy i condemna la repressió policial alhora que rebutja fer de mediadora del conflicte i demana al Govern que respecti la lle. Sort que com que tot ja no està per fer, serà cert que tot serà possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada